Tütüne Alternatif Ürün Kayın Mantarı

Muğla Tarım İl Müdürlüğünce “Tütüne Alternatif Ürün Yetiştirilmesi” çalışmaları kapsamında ürün yelpazesini geliştirmek ve çiftçilerin gelirlerinin arttırılması için farklı tarımsal ürünleri yetiştirme çalışmaları devam ediyor.

Mantar üretiminde maliyetin düşük olması ve büyük arazilere gerek duyulmaması kayın mantarına olan ilgiyi arttırdı ve Tarım İl Müdürlüğü imkanlarıyla karşılanan Misel, Polietilen örtü, Gölgeleme tülü, bal mumu ve nem ölçer gibi malzeme desteği ve bunun yanında sağladığımız teknik destekle Merkez ilçeye bağlı Dokuzçam, Yemişendere, Ortaköy ve Çakmak köyleri ile Yeşilyurt beldesinde “Saman kültüründe” ve “Ağaç Kütüklerinde” üretim çalışmaları başlatıldı. Yapılan çalışmalardan olumlu sonuçlar alındı.

Köylerde kültür mantarının değişik bir türü olan kayın mantarını üretmek için 2 bin 500 adet Ceviz, Meşe, Söğüt, Kavak ve Çınar ağaçlarının kütükleri 40-50 santimetre çapında, 30-40 santimetre yüksekliğinde kesilerek hazırlandı. Bu kütüklerin üst kısmına kapaklar yapılarak yan kısımlarına da matkaplarla delikler açılarak kayın mantar miselleri aşılandı. Miseller gelişimini tamamlayarak 1 ay sonra ilk ürünü verdi. Esas olarak ilkbahar ve Sonbahar döneminde yoğun olarak ürün alınması hedeflenen kayın mantarlarından belirtilen mevsimlerde kütüklerden düzenli olarak 4-5 yıl mantar hasat edilebilecektir. Aynı köylerde “Saman kültüründe” yapılan Kayın Mantarı üretim çalışmalarından da iyi sonuçlar alındı. Samanlara ekilen miseller 25-30 günde hasat aşamasına geldi ve 5-6 kilogramlık poşetlere ekilen misellerden 2 ay boyunca her poşetten yaklaşık 2 kg ürün alınmasını hedefleniyor.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.