”Toplam 3 bin 500 kişi sınava girdi, 25 kişi kazandı”

Zirai İlaç Bayiliği İçin Yeni Sınav 9 Ekim’de Yapılacak

Zirai ilaç bayiliği ve veya toptan satışı için yetki almak üzere yeni sınav, 9 Ekim’de Ankara’da yapılacak.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğünün duyurusuna göre, sınava girmek isteyenler, 25 Ağustos günü akşamına kadar gerekli belgeler ile tarım il müdürlüklerine başvurabilecek. Giriş ücreti 70 lira olarak belirlenen sınav, 9 Ekim günü saat 10: 00’da, MEB Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak.

Toptan ve perakende zirai ilaç satışı yapabileceklere ilişkin şartlar, mart ayında yayımlanan yönetmelik değişikliği ile yeniden belirlenmişti. Yönetmeliğe göre, sadece Tarım ve Köyişleri Bakanlığından yetki belgesi alan ziraat mühendisleri, tarımsal ilaç toptan ve perakende satışı yapabilecek. Ziraat teknisyenleri ve meslek yüksek okullarından mezun teknikerler, tarımsal ilaç satıcısı olamayacak.

Bakanlığın açtığı sınava, sadece ziraat mühendisleri girebilecek.

Bakanlık, tarımsal ilaç satışı konusunda yetki belgesi verilmesi için bugüne kadar üç sınav düzenledi. Başarı puanının 80 puan olduğu ilk sınavda 26, başarı puanının 60’a düşürüldüğü ikinci sınavda 271, üçüncü sınavda ise 2 bin 500 kişi başarılı olmuştu. Halen tarımsal ilaç satışı konusunda 6 bine yakın kişinin yetki belgesi bulunduğu belirtildi. Türkiye’de yılda 40 bin tona yakın tarımsal ilaç satılıyor.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, tarımsal eğitimin tartışılması amacıyla düzenlenen bir panelin açılışında yaptığı konuşmada, tarımsal eğitimin ve mezunlarının mevcut durumu hakkında önemli eleştirilerde bulunmuş, tarımsal ilaç bayiliği konusunda yetki verilmesi için açılan sınava 3 bin 500 kişinin başvurmasına karşın sadece 25 kişinin başarılı olduğuna işaret ederek, şunları söylemişti:

“Tarım ürünlerinde ilaç kalıntısı sorununu çözmek için bayilik sistemine çeki düzen verelim dedik. Bir baktık, bayilik yetkisi bulunan 6 bin kişiden 2 bini ya okuma yazma bilmiyor ya da ilkokul mezunu. Üstelik, çiftçilerin yüzde 70’inin bayilere danışarak ilaç aldığını saptadık. Yılda 59 bin ton tarımsal ilaç, yani zehir satılıyordu. İlaç bayiliği için mühendislik şartı getirdik. Toplam 3 bin 500 kişi sınava girdi, 25 kişi kazandı. Meslek taassubu uğruna bu bilgisiz insanlara bayilik yetkisi verelim de vatandaşın sağlığını tehlikeye mi atalım? Meslek onuru, vatandaşın sağlığını koruyacak üretimi sağlamaktır. “

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.