Rize Ziraat Odası Yaş Çay’a 1,30 TL İstedi

Rize Ziraat Odası, Ordu ilinden Sarp’a kadar yüzlerce sivil toplum kuruluşu ile yaptığı istişare görüşmeleri sonrasında 2011 yılında 1 kilogram yaş çay yaprağı için Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’ndan 1.30 TL talep etme kararı aldı.
Konuyla ilgili açıklama yapan Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, ülkenin de içerisinde bulunduğu ekonomik şartlar göz önüne alındığında 1 kilogram yaş çay yaprağı için ödenmesi gereken en makul fiyatın 1.30 TL olduğunu söyledi. Paliç, “Her yıl olduğu gibi bu yılda Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’na sunulmak üzere yaş çay taban fiyatının belirlenmesinde yardımcı olma adına bir çalışma yaptık. Yaptığımız çalışmada Ordu ilinden Sarp’a kadar yüzlerce sivil toplum örgütü ile görüştük. Üretim maliyetlerini, ülkenin içerisinde bulunduğu ekonomik koşulları ve diğer çay yetiştiren ülkelerle rekabet koşullarını göz önüne aldık. 2011 yılında 1 kilo yaş çay yaprağına verilmesi gereken en makul fiyatın 1.30 TL olduğuna karar verdik. Bu rakamı birliğimiz aracılığı ile bakanlığa sunacağız” dedi.
Rize Ziraat Odası geçtiğimiz yıl 1 kilo yaş çay yaprağı için 1.20 TL talepte bulunmuştu. Ancak Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından 1 kilo yaş çay yardağı için 88.5 kuruş taban ve 11.5 kuruş destekleme olmak üzere 1 TL fiyat verilmişti.

2011 YILINDA REKOLTE DÜŞECEK
Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, geçtiğimiz yıllarda yaş çay hasadının Nisan ayı sonlarında ve Mayıs ayının ilk haftası içerisinde başladığına dikkat çekerek, “Olumsuz giden hava şartlarından dolayı bu yıl yaş çay hasadına Mayıs ayı sonlarında başlanılacağını tahmin ediyoruz. Geçtiğimiz bir çok bölgede 4. sürgün alımları gerçekleşmişti. 1 milyon 350 bin ton yaş çay yaprağı toplandı. Bu yıl bu rakamın 1 milyon 100 bin ton’un altına düşeceğini tahmin ediyoruz. Büyük bir ihtimalle iç kesimlerde 3. sürgün çay hasadı gerçekleşmeyecektir” şeklinde konuştu.
Türk çay sektörünün karşısındaki en büyük tehlikenin kaçak çay olduğunu vurgulayan Paliç, “Kaçak çay ile mücadelede daha kararlı ve inandırıcı metotlar uygulanmalıdır. Bu yapılmazsa Türk çay sektörünün geleceği karanlıktır. Rekabet koşullarımızı güçlen dermek için çay üreticilerinden ve imalatçılarından kaliteyi arttırmalarını istiyoruz” diye konuştu.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.