Küresel gıda krizi kapıda mı?

Türkiye’nin ilk sosyo-ekonomik tarım ve toprak dergisi, Tarım Kulübü Dergisi şubat sayısında okuyucuları için küresel gıda krizi ile İlgili özel haber çalışması yaptı.

Derginin Yazı İşleri Müdürü Uğur Kutlukaya’nın özel haberinde ülkemizde konunun uzmanları olan Dr. Cemil Ertem, Prof. Dr. Korkut Boratav ve Dr. Özgür Uçkan Mısır, Cezayir ve Tunus’taki olaylar paralelinde son dönemde tüm dünyada artan gıda fiyatlarının ülkeler
üzerindeki ekonomik, kültürel, sosyal ve siyasal etkilerini yorumladılar.

Uğur Kutlukaya’nın özel haberinde uzmanlar şu açıklamaları yaptı.

Cemil Ertem: “Yakın gelecekte insanlığın en önemli sorunlarını, tarım ve gıda alanlarında, küreselleşme ve teknolojideki gelişimlere bağlı değişim ve yeniden yapılanma süreci ortaya çıkaracak. Biyoteknolojideki baş döndürücü gelişme ve ‘gelişmekte olan ülkelerin’
tarımda yapmakta olduğu ve yapacağı yeni düzenlemeler politik alanı da büyük ölçüde belirleyecek.”

Korkut Boratav: “Dünya tarımı giderek, artan oranlarda üretimde büyük metropol sermayesinin denetimine girmekte; ticarette de uluslar ötesi sermayenin egemen olduğu bir yapıya mahkum olmakta… Sonuçlarsa çevre ekonomilerindeki milyonlarca çiftçi ve köylünün mülksüzleşmeye, yoksullaşmaya sürüklenmesi, açlık, yetersiz beslenme ve çevre
bozulmasının kronikleşerek ağırlaşması halinde vuku bulmakta. Küresel bir gıda krizi kapıda değil. Kronik bir gıda krizi içindeyiz.”

Özgür Uçkan: “Kriz öteleniyor, geciktiriliyor. Ulus devletlerin müdahaleleri de yeterli değil; çünkü sorun sistemik ve küresel ölçekte birbirine bağlılık ilişkisiyle karakterize oluyor. Nitekim son zamanlarda yeni bir krizin tetiklenebileceğine yönelik kuşkular arttı.
Dünya gıda rezervlerinde ciddi bir azalma var. Gıda borsaları alarm vermeye başladı bile. Böylesi bir gıda krizi, ekonomik krizin hasarıyla birleştiğinde 2 yıl öncekinden çok daha dramatik sonuçlar doğurabilir.”

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.