Domateste Kırmızı Alarm

Domates tarlalarında büyük zararlara neden olan ‘Tuta Absoluta’ zararlısına İzmir, Muğla ve Çanakkale’de rastlanıldığı, yıl içerisinde ülke geneline de yayılarak ürünlerde zarara neden olabileceği bildirildi.

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rıfat Ulusoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bilimsel literatürde ”Tuta Absoluta” olarak adlandırılan zararlının, domates yapraklarına verdiği zarardan dolayı ”domates yaprak galeri güvesi” olarak da bilindiğini söyledi.

Bu zararlının kelebek cinsinden olduğunu ifade eden Ulusoy, şöyle devam etti:

”Zararlı, domatesin yaprağına yumurtalarını bırakıyor. Bunlar galeriler açarak yaprağın kurumasına neden oluyor. Sadece yaprakla sınırlı kalmayan bu zararlı meyve yüzeyine, daha sonra da içerisine girebiliyor. Bunun yanı sıra domatesin gövdeyle birleştiği yerden girerek de tüm gövdeyi çürütebiliyor.”

Ulusoy, zararlının çok küçük bir böcek olduğunu ve hızla ürediğini belirterek, bu nedenle kısa sürede büyük alanlara yayılabileceğini kaydetti.

BİRÇOK ÜLKEDE GÖRÜLDÜ

Ulusoy, ”Tuta Absoluta” zararlısının Yunanistan, İspanya, İtalya, Güney Kıbrıs’ta yaygın görüldüğünü belirterek, bu ülkelerdeki domates tarlalarında büyük zararlara neden olduğunu ifade etti.

Zararlıya İzmir, Muğla ve Çanakkale’de rastlanıldığını vurgulayan Ulusoy, şöyle devam etti:

”Türkiye’de ilk kez görülen ve ‘kırmızı alarm’ grubuna giren bu zararlı, domates üreticisine büyük maddi kayıplar yaşatabilir. Bu zararlı ülkemizde çok yeni bir tür olduğu için nasıl mücadele edileceği konusu üzerinde duruyoruz. Bazı Avrupa ülkelerinde yüzde yüze varan kayıplara neden olan zararlıyla ilgili o ülkeler kendi ekolojik sistemlerinde zirai mücadele yöntemleri geliştirmeye çalışıyor. Biz de kendi şartlarımıza göre mücadele yöntemleri üzerinde çalışıyoruz.”

YURT DIŞINDAN GELEN BİTKİLERE DİKKAT

Ulusoy, birçok zararlının Türkiye’ye ithal edilen bitkilerle geldiğine dikkati çekerek, denetimlerin daha da sıklaştırılması gerektiğini kaydetti.

Kırmızı palmiye böceği nedeniyle birçok ilde büyük sorunlar yaşandığını anımsatan Ulusoy, ”Aynı sorunun farklı bitkilerde de yaşanmaması için bitki girişinde veya ülkemiz üzerinden transferinde çok hassas davranılmalı. Bitkilerde gelebilecek en küçük zararlı bile ekonomimizde büyük yaralar açabilir” diye konuştu.

Basın Bülteni

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.