Anız Yakımı Doğal Dengeyi Bozuyor

Adana Tarım İl Müdürü Fikret Coşkun, anız yakma sırasında doğal dengenin bozulduğuna dikkat çekerek, bunun bir sonucu olarak da süne ve kımıl gibi zararlı böceklerin de hızla çoğaldığını söyledi. Coşkun, anız yakmanın yasak olduğunu ve buna uymayanlar hakkında da her dekar için idari para cezası uygulanacağını açıkladı.

Bölgede birçok çiftçinin, hasat sonrası anız yakma işlemi uyguladığını, bunun sonucunda da çiftçilerin hem kendisine, hem de çevresine ve ülke ekonomisine çok ciddi zararlar verdiğini kaydeden Çoşkun, anızların yakılmasının zirai fayda ve zararlarıyla ilgili olarak açıklamalarda da bulundu. Coşkun, kontrol edilmeyen veya kontrolden çıkan anız yakmaların, komşu tarladaki mahsule sıçrayabileceği gibi hava şartlarının etkisiyle evleri ve meskun mahalleri de tehdit edecek boyuta ulaşabileceği uyarısını yaptı.

Yine kontrol edilemeyen anız yakmalarının, ormanlık ve ağaçlık bölgelere sıçrayabileceği ve yetişmesi yıllar süren binlerce ağacın telef olmasının da nedeni olarak öne çıktığını anlatan Coşkun, tarlalardan geçirilen köy telefon ve elektrik direkleri anız yakma esnasında yanarak tahrip olduğunu vurguladı. Bu durumun da hem TEDAŞ ve PTT tarafından verilen hizmetler kesintiye uğradığını, hem de maddi kayıp oluştuğunu dile getiren Coşkun, “Zarara neden olan vatandaşlar, mahkemede hesap vermek durumunda kalmakta ve zararı da ödemek zorunda kalıyor” dedi.

Anızların yakılmasıyla toprak yüzeyindeki yararlı böcekler yanarak öldüğünü kaydeden Fikret Coşkun, toprak yüzeyindeki bitki artıklarının yok olması sonucunda da rüzgar ve su erozyonu gibi durumlar ortaya çıkarken, faydalı olan toprağın da giderek azaldığını söyledi. Coşkun, “Anız yakma olayı havayı kirletmekte, anız atıkları ile beslenen yaban hayvanlarını öldürmekte, hatta bazen insan ve traktör yanmalarına neden olmaktadır. Gübre yerine geçecek, toprağı organik maddece zenginleştirecek yani humus oluşturacak bitki atıkları yanarak yok olmaktadır” diye konuştu.

Anız yakma sırasında doğal dengenin bozulduğunun altını çizen Coşkun, doğal dengenin bozulması sonucunda da süne ve kımıl gibi zararlı böceklerin hızla çoğaldığı uyarısında da bulundu. Anızların ve kuru otlarla kaplı boş alanların yakılmasının yasak olduğunu hatırlatan Coşkun, yasak kararına uymayanlar hakkında ‘Çevre Kanunu’ kapsamında anız yakanlara, her dekar için idari para cezası verileceğini açıkladı. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskûn mahallerde işlenmesi durumunda söz konusu cezanın, her dekar için 5 kat artırılacağını vurgulayan Coşkun, anız yakma olayını gördüğü veya duyduğu halde gerekli işlemleri yapmayan muhtar ve kamu görevlileri hakkında da ‘Kabahatler Kanunu’nun 32 nci maddesine göre işlem yapılacağını kaydetti.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.