2023 Hedefimiz 40 Milyar Dolarlık Tarımsal Ürün İhracatı

I.Ticaret Müşavirleri Konferansı’nda konuşan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, ”2023 hedefimizi 40 milyar dolarlık tarımsal ürün ihracatı olarak belirledik. Bu uçuk bir hedef değil, mütevazı bir hedef. Şimdi çok gibi görülüyor olabilir ama biz bunu rahatlıkla yaparız” dedi.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın ev sahipliğinde Dış Ticaret Müsteşarlığında gerçekleştirilen I. Ticaret Müşavirleri Konferansına katılan Bakan Eker, burada yaptığı konuşmada, geniş bir alanı kapsayan tarım sektörünün, modası geçmeyen bir sektör olduğunu belirtti. Değişen, gelişen dünyada, kentleşme ve refah artışıyla birlikte beslenme alışkanlıklarının da değiştiğine dikkati çeken Eker, tarım politikalarını bu sosyal, ekonomik ve coğrafi değişikliklere göre belirlediklerini kaydetti. Daha önceki dönemlerde tarımın, yalnızca kırsal kesimde yaşayan vatandaşların geçimlerini sağladıkları bir alan gibi algılandığını ve politikaların da bu şekilde belirlendiğini ifade eden Bakan Eker, kendilerinin ise tarımı ekonomik bir faaliyet alanı, bir sektör olarak ele aldıklarını anlattı. Daha önceki hükümetler döneminde Türkiye’nin tarım sektörünün çerçevesinin belirlendiği bir Tarım Yasası’nın bile bulunmadığına işaret eden Eker, ”Tarım Yasası’nı biz çıkardık. Ekonomik faaliyet olarak değerlendirdiğimiz tarımın, geliştirilmesi ve getirisinin artırılmasına yönelik önemli çalışmalar yaptık. Tarım Strateji Belgesini hazırladık” diye konuştu.

Türkiye’nin rekabetçi olduğu ürünlerde ihracat odaklı üretimi esas aldıklarını anlatan Eker, üretim ve verimi artıracak yeni bir destekleme sistemini uygulamaya koyduklarını ifade etti. ”Dünyadaki bütün üreticiler rakibimiz, bütün tüketiciler de müşterimiz” anlayışıyla hareket ettiklerini belirten Bakan Eker, ihracat odaklı üretim stratejisi kapsamında üretim maliyetlerini düşürmeye yönelik önemli adımlar attıklarını kaydetti. Verimliliği ve üretimi artırmayı esas alan destekleme sistemi uygulaması kapsamında, Türkiye’deki 30 tarım havzasında hangi ürünün, hangi havzada, hangi verimlilik düzeyinde üretilebileceğine yönelik bir çalışma gerçekleştirdiklerini ifade eden Mehdi Eker, kendileri için oldukça zorlu geçen bu çalışmanın ardından şimdi hangi havzada hangi ürünün daha verimli üretileceğine dair bütün verilerin ellerinde bulunduğunu söyledi.

Çiftçiye bulunduğu yere göre en üst düzeyde verim alacağı ürünlerin listesini verdiklerini belirten Eker, çiftçi bu listedeki ürünlerden ektiği zaman ilgili destekleri alabildiğini ifade etti. Eker, bunun ilk uygulamasına 16 stratejik temel üründe başladıklarını bildirdi. Etkili denetim ve tüketici sağlığının da çok önemli bir kamu görevi ve sorumluluğu olduğunu dile getiren Bekan Eker, bu konuda da önemli çalışmalar yaptıklarını, tarladan sofraya ürün ve tüketici sağlığını kapsayacak geniş bir düzenleme hazırladıklarını kaydetti. Eker, AB standartları esas alınarak hazırlanan yönetmeliğin yürürlüğe gireceğini belirtti.

Yurt dışında görev yapan ticaret müşavirlerinin karşı karşıya kaldığı sorunlarından birinin de Türkiye’den ithal edilen bazı ürünlerde zirai ilaç kalıntısına rastlanması olduğunu ifade eden Bakan Eker, bu konuda tedbirler getirdiklerini 169 bu çeşit ürünün Türkiye’de kullanımını yasakladıklarını anlattı. Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, Türkiye’de 2002 yılında yıllık 59 bin ton zirai ilaç kullanılıp, karşılığında 38 milyon ton sebze-meyve üretimi gerçekleştirilirken, geçen yıl sonu itibarıyla kullanılan zirai ilaç miktarının 38 bin tona gerilediğini, üretilen sebze-meyvenin de 43 milyon tona yükseldiğini söyledi. 2002 yılında yıllık 43 bin numunenin zirai ilaç kalıntısı kontrolleri yapılırken, 2010 da 53 bin numunenin kontrollerinin gerçekleştirildiğini belirten Eker, ilaç kullanımı azalırken, denetimleri arttığına dikkati çekti.

Kırsal kalkınmayla ilgili de önemli çalışmalar yaptıklarını anlatan Eker, 2006 yılında başlattıkları projeyle, tarımsal sanayiye yönelik kırsal alanda 3 bin 178 bitkisel ya da hayvansal ürün işleyen, paketleyen tesis yaptıklarını, 2015 yılına kadar 3 bin tesis daha yapacaklarını belirtti. Bakan Eker, ihracat odaklı üretim anlayışı kapsamında verimliliği artırmak adına mekanizasyon projesi başlattıklarını ifade ederek, proje kapsamında tarım ve hayvancılıkta kullanılan 32 çeşit ekip, ekipman ve makine alımı için çiftçilere destek verdiklerini kaydetti.

2002 yılında Türkiye’de 24 milyon hektar alanda 7,5 milyon insan çalıştırmak suretiyle 23 milyar dolar hasılat elde edilirken, 2010 yılında aynı alanda 5 milyon 700 bin kişi çalıştırarak, 61 milyar 800 milyon dolar tarım ürünü hasılası elde ettiklerini belirten Eker, 2002’de dünya tarımsal hasıla sıralamasında 11. sırada yer alan Türkiye’nin bu gelişmeler sonucunda 2010 yılı itibarıyla 8. sıraya yükseldiğini ifade etti. Bakan Eker, ”Tarım hasılada 3 basamak atlamak her babayiğidin harcı değildir. Çünkü ektiğiniz topraklar genişlemiyor, iklim şartları çok büyük değişiklik göstermiyor. Bunu ancak daha fazla teknoloji kullanarak, daha fazla mekanizasyon sağlayarak verim artırmakla yapabiliyorsunuz. Geçtiğimiz ülkeler ise Fransa, İtalya ve İspanya. Avrupa’da 1.sıradayız” dedi.

Bakan Eker, 2002 yılında 4 milyar dolar civarında olan tarımsal ürün ihracatının ise geçen yıl 12,7 milyar dolara yükseldiğini belirterek, şunları kaydetti: ”Türk tarımı, dünya tarımına yön verecek, rekabet edecek konuma ulaştı. TİM ile önümüzdeki döneme yönelik bir çalışma yaptık. 2023 hedefimizi 40 milyar dolarlık tarımsal ürün ihracatı olarak belirledik. Bu uçuk bir hedef değil, mütevazı bir hedef. Şimdi çok gibi görülüyor olabilir ama biz bunu rahatlıkla yaparız. Bütün bu hedefler sizlerin çalışmaları ile mümkün olabilir. Bulunduğunuz ülkelerdeki piyasa bilgilerinin takibi, tüketim kalıplarındaki değişikliklerin bildirilmesi, mevzuat değişiklikleri gibi konular sizlerden öncelikli beklentilerimiz. Sizler Türkiye’nin sinir uçlarısınız. Sizlerden gelen bilgiler bizim için çok önemli”

Tarım Bakanlığı


You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.