Zirai Eğitim ve Bazı Tavsiyeler

Yüksek Öğretim
Ziraat Fakülteleri sadece fen bilimlerinin okutulduğu bir program değildir. Öncelikle işe buradan başlamak gerekir.

Ana dersler her ne kadar fen ve özellikle biyoloji ve kimya üzerine kurulsa bile aynı zamanda sosyoloji, eğitim, pedogoji, iktisat ilimleri de bu okulların en temel unsurlarıdır.

Bu yüzden sadece Fen puanı değil beklide Eşit Ağırlık üzerinden öğrenci alması daha uygun olacaktır. Ziraat Mühendisliği diğer Mühendislik birimlerinden çok çok farklı ve daha şümullüdür. Sosyal konulara aşinalığı olmayan sadece Fen ve matematik yeteneği olan kişiler de, sadece Türkçe ve Sosyal ağırlıklı yeteneğe sahip kişilerde bu meslekte zorlanmaktadır. Paket ve genelleme mühendislik bakışı bu mesleği örtemez.

Okullarda ilk yıl özellikle sanki mühendislik formasyonu gereği imiş gibi saçma sapan ve haklı hiçbir gerekçesi olmayan FKB gurubu derslerle heba edilmektedir. Evet, Ziraat Mühendisleri Fizik, Kimya, Matematik okumalıdır. Ancak bu dersler Zirai derslerin alt yapısı olacak konuları içeren dersler olmalıdır. Zirai Matematik gibi… Bunun yanında Mekanizasyon ve Tarımsal Yapılar için gerekli Yüksek Matematik konuları bu bölümlere has konularla ve bu bölümün temel dersleri olarak farklı isimlerle sadece bu bölüm öğrencilerine verilmesi düşünülebilir.

Ziraat Fakültelerinin eğitim süreleri yetersizdir. Bu kadar genel ve geniş konuları olan bir meslek 4 yılda öğrenilemez. Hele hele ilk yıl uygulanan saçma sapan FKB grubu derslerle yok edilmişken kalan 3 yıl ile meslek kazanmak imkânsızdır.

Ziraat Fakültelerinin; özel sektör, iç-dış pazar, AB ve Dünya tarım piyasalarının, arz-talep, kalite zincirine, gerek ürün gerekse eleman olarak akredite olması ile katkı sağlayacak ve liderliği ele alabilecek Mühendisler yetiştirmesi için gerekli disiplin, motivasyon, donanımlara sahip olması gerekmektedir.
Popülist yaklaşımlarla açılan, ideal eğitimi verecek fiziki şartlara sahip olmayan, reel olarak akademik alt yapıya sahip olmayan, alt bölüm, bölüm hatta fakültelerde lisans ve ön lisans eğitimi durdurulmalıdır.
Bir yere Zirai Eğitim verecek herhangi bir düzeyde okul açılacaksa önce fiziki altyapısı sağlanmalıdır. Uygulama sahası olmayan hiçbir yere bu okullar açılmamalıdır. Mevcutları da bu standarda çıkarmak için gerekli baskılar yapılmalı ve süre verilmelidir. Alt yapısını sağlayamayan okullar kapatılmalıdır.

Zirai eğitim kurumları her ne kadar Üniversite kampusunda konuşlansa da asıl ayağı uygulama alanı içinde olmalıdır.

Eğitim modeli şu basamaklardan oluşmalıdır.
1. Tarımsal matematik, tarımsal fizik, zirai biyoloji (botanik + zooloji), biyokimya, temelinde mühendislik dersleri…
2. Genel Sosyoloji, Kırsal Sosyoloji, Tarım Ekonomisi, İşletme Ekonomisi, Eğitim Metotları, Yetişkin Eğitim Formasyonu, Tarımsal Yayım, Tarımsal Kıymet Takdiri Ve Bilirkişilik, Tarımsal İstatistik, Araştırma Ve Deneme Metotları, Tarımsal Bilişim Teknolojileri, Proje Döngüsü, Tarım Politikaları, Uluslar Arası Tarımsal İlişkiler, Türk Dili Ve Kompozisyon dersleri…
3. Genel zirai konuları kapsayan Genel Meyvecilik, Genel Sebzecilik, Genel Tarla Bitkileri, Genel Bitki Besleme, Genel Hayvan Besleme, Genel Zootekni, Kültürteknik, Kırsal Yerleşim, Genel Zirai Makineler, Organik Tarım, Torak Bilgisi, Tarımsal Sulama, Toprak Muhafazası Ve Erozyon, Tarımsal Meteoroloji, Tarım Ekolojisi dersleri…
4. Bölüm dersleri…
5. Bir üretim yılı uygulama…

Görüldüğü gibi bu model Tıp Fakültelerinin eğitimine benzemektedir.

Ziraat Fakültelerinde okutulan tüm derslerin hocaları kendi bünyesinde olmalıdır. Zorunlu haller dışında başka fakültelerden hoca getirilmemelidir. Özellikle FKB grubu dersler için Eğitim ve Fen Fakültelerinden gelen hocaların tavır ve davranışları birçok arkadaşımızı telafisi mümkün olmayan durumlara düşürmüştür.

Derslerin içerikleri ise probleme dayalı öğretme sistemine uygun hazırlanmalıdır. Bu konuda Prof İbrahim Ortaş hocamızın şu önerisini aynen benimsiyor ve bir çözüm modeli olarak kaydediyorum. “Tarım gibi doğal laboratuarda konuların teorik olarak işlenmesi yerine yaparak öğrenme veya probleme dayalı öğrenme sistemine geçilmesi artık kaçınılmaz olmuştur. Günümüz üniversitelerinde probleme dayalı öğrenme sistemine geçilmesi ile geleceğin ziraat mühendislerinin yeteneklerini daha rahat sergilemesi ve sorunları daha rahat çözmesi sağlanabilir.

Ağırlıklı olarak derslerin öğretim üyelerinin denetim ve gözetiminde yerinde yaparak, sorgulayarak ve eksilerini kütüphanede öğrenerek bilgiye erişmesi sağlanacak sisteme geçilmesi artık zorunluluk arz etmektedir.

Üzeyir Özoğul

erzurum anadolu lisesi. 2009 mezunu. 2009 Atatürk Üniversitesi. bahçe bitkileri 1.sınıf öğrencisi. 14.11.1991

You may also like...

4 Responses

  1. Altan dedi ki:

    Eline saglık kardeşim cok güel olmuş…

  2. Erhan EMEK dedi ki:

    TAbiki Katılıyorum . ilk sınıfta aldığım FKM dersleri tam bir fiyaskoydu.

  3. Nihat Güven dedi ki:

    Prof.Dr. İbrahim Ortaş Değerli İnsan benim Bölüm Hocamdır. Tespitleriniz çok doğru.Katılmamak mümkün değil.Yıllarca söylediğimiz konular okuyunca çok sevindim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.