Üreticilere domates güvesi uyarısı (2011)

Türkiye’de ilk kez 2009 yılında görülen ve domates yetiştiriciliğinde ekonomik düzeyde ürün ve kalite kaybına neden olan Tuta Absoluta’nın (Domates Güvesi) sıcaklık ve nemin artmasıyla üreticiler için tehlike oluşturmaya başladığı bildirildi.

Antalya Tarım Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, domates üreticileri, iki yıldan beri ürünlerine zarar veren Tuta Absoluta’ya karşı uyarıldı. Tuta Absoluta’nın, Türkiye’nin de içinde bulunduğu Akdeniz iklimine sahip ülkelerde hızla çoğaldığı belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

”Zararlının popülasyonunda önümüzdeki günlerde bölgede sıcaklığın yükselmesiyle birlikte önemli artışlar yaşanacağı düşünülmektedir. İlimiz sebze üretim ve ihracatında büyük öneme sahip domates üretim alanlarında varlığı bilinen Tuta Absoluta zararlısının popülasyon artışının ve yayılmasının engellenmesi açısından üretim alanlarında entegre mücadeleye aralıksız devam edilmelidir.”

-ENTEGRE MÜCADELEDE GEÇ KALINMAMALI-

Entegre mücadele kapsamında öncelikle seraların fiziki koşullarının iyileştirilmesi gerektiğine işaret edilen açıklamada, alınması gereken diğer önlemler şöyle sıralandı:

”Seradaki giriş ve havalandırma açıklıkları, zararlının girişini engelleyecek şekilde böcek tülü ile kapatılmalıdır. Zararlının varlığı ve popülasyon durumu, seraya asılacak feromon tuzaklarla izlenmeli ve varsa zararlı ile bulaşık yaprak, meyve ve bitkiler üretim alanından uzaklaştırılmalı ve imha edilmelidir. Yoğun popülasyon durumunda ise üretim alanlarında tekniğine uygun kurulacak feromon ve su tuzaklarıyla zararlının kitlesel yakalanması ve entegre mücadelenin temelini oluşturan biyolojik mücadelede kullanılan Nesidiocorus tenuis ve Macrolophus caliginosus gibi faydalı böceklerin üretim alanlarına salınması, bu zararlıya karşı Bakanlığımızdan ruhsatlı veya tavsiyeli ilaçlarla da kimyasal mücadele uygulanması, entegre mücadelenin etkinliği açısından uygun olacaktır.”

Tuta Absoluta’ya karşı entegre mücadelede önerilen böcek tülü, feromon tuzak ve faydalı böcek kullanımının Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca uygulanan tarımsal desteklemeler kapsamında olduğunun hatırlatıldığı açıklamada, ”Bakanlığımızca 2007 yılında uygulamaya konulan Tarımsal Yayımı Geliştirme Projesi (TARGEL) kapsamında köy ve beldelerde istihdam edilen sözleşmeli teknik personellerimiz, kendi bölgelerindeki çiftçilerle bire bir temasta bulunarak, üretim sahalarında Tuta Absoluta’ya karşı alınan tedbirler ve uygulanan mücadele yöntemleri yakından takip edilmektedir” denildi.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.