Tarımsal Kredi İlk Çeyrekte 15 Milyar Liraya Yaklaştı

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, 2011 yılının sadece ilk 3 ayında kullandırılan tarımsal kredi miktarının, 2010 yılı rakamının tamamına yakın gerçekleştiğini ve 15 milyar liraya yaklaştığını bildirdi.

Eker, Ziraat Bankası’nın ev sahipliğinde düzenlenen Uluslararası Tarımsal Kredi Konfederasyonu (CICA) 2011 yılı Merkez Komite Toplantısında yaptığı konuşmada, hububat başta olmak üzere dünyanın önemli tarım ürünlerinin gen merkezinin Anadolu olduğunu, endemik bitki türünün yaklaşık 4 bininin Türkiye’de bulunduğunu, bio çeşitlilik alanındaki zenginliği dikkate alarak tarımla ilgili birçok projeyi hayata geçirdiklerini söyledi.

Türkiye’de tarımsal üretimin daha verimli hale gelmesi için birçok alanda önemli düzenlemeler yaptıklarının altını çizen Eker, şöyle konuştu:

“Bundan 8 sene önce Türkiye’de yüksek düzeydeki faiz oranlarıyla gerek Ziraat Bankası gerek ilgili diğer kredi kuruluşlarının verdiği toplam kredi 500 milyon liranın biraz üzerindeydi. Sadece 2010’da Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin kullandırdığı kredi miktarı 16 milyar lira. 500 milyon liralık tarımsal kredi hacminden 16 milyar liralık tarımsal kredi düzeyine ulaştık. 2011 yılının ilk aylarında ise neredeyse 2010 yılının rakamı yakalandı. 2011 yılının sadece ilk 3 ayında kullandırılan tarımsal kredi miktarı, 2010 yılının bütün rakamına yakın gerçekleşti ve 15 milyar liraya yaklaştı. Biz bunları stratejik bakış açısıyla gerçekleştirdiğimiz düzenlemelerle yaptık.”

“KREDİLERİN GERİYE DÖNÜŞ ORANI YÜZDE 97-98”

Tarımsal kredilerin geri dönüş oranının 8 yıl önce yüzde 38 olduğuna işaret eden Eker, “Yani alınan 100 liralık kredinin 38 lirası geriye ödenebiliyordu. Tarım Kredi Kooperatiflerinde bu oran biraz daha yüksekti, ama yüzde 80 değildi. Çiftçiler 500 milyon liralık kredinin ancak yarısını geri ödeyebiliyordu. 2010 yılında 16 milyar lira kredi kullanıldı ve geriye dönüş oranı yüzde 97-98 civarında. Bu, Türkiye;deki çiftçinin ödeme gücünü göstermesi açısından anlamlı bir parametredir” şeklinde konuştu.

Bakan Eker, toplantı sırasında gazetecilerin kredi miktarının yavaşlatılması önlemlerine ilişkin sorularını ise şöyle yanıtladı:

“Hangi yavaşlamadan bahsediyorsunuz? Çok iyi gidiyor. Bu sene zaten basitleştirildi. Faizler düşürüldü. Hayvancılık, damla sulama yatırımları faizsiz. Diğer bütün tarımsal faaliyetlerin hepsi yüzde 5 faiz… Bununla da yılın ilk 3 ayında 15 milyar liralık kredi kullandırıldı. Bu, sektöre duyulan ilgide ve kredi kullanımında çok önemli gelişme olduğunu gösteriyor. İnşallah bu, yıl sonuna kadar tarım sektörüne üretim ve altyapı alanında önemli yatırımlara dönüşür. Tarım sektörü, çok muazzam gelişme ve büyüme içinde.”

Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, Türkiye’de tarımsal kredi imkanlarının şartlarını kolaylaştırdıklarını, tarımsal kredileri verimlilikle ilişkilendirdiklerini vurgulayarak, üretici, sanayici, tüketici, tedarikçi, kamu tarafı gibi sektörün bütün paydaşlarının içinde yer aldığı ürün konseyleri kurduklarını hatırlattı.

“3 BİNİN ÜZERİNDE TESİS KAZANDIRDIK”

Tarıma dayalı sanayiyi geliştirmek, tarım-sanayi entegrasyonunu sağlamak için de proje başlattıklarını anımsatan Bakan Eker, kırsal alanda küçük ve orta ölçekli tarımsal ürünleri işleyen, bunları değerlendiren, paketleyen, ambalajlayan tesisler kurulması halinde bunlara önemli destekler sağladıklarını, bu şekilde 2007’den 2010 sonuna kadar Türkiye tarım sektörüne 3 binin üzerinde tesis kazandırdıklarını, buralarda 32 bin kişinin istihdam edildiğini kaydetti.

Türkiye’de tarımsal hasılanın da önemli bir ivme kazandığını dile getiren Eker, 8 yıl önce tarımdaki iş gücünün 7,5 milyon kişi olduğunu, 7,5 milyon insanın yaklaşık 25 milyon hektar alanda 23 milyar dolarlık tarımsal ürün hasılatı sağladığını ve bu miktarla Türkiye’nin dünyada 11. sırada yer aldığını belirtti.

Eker, Türkiye’nin tarımsal hasılasını 2010 yılında 62 milyar dolara çıkardığının altını çizerek, “Nasıl? Aynı alanda, ama daha az insanla… Türkiye’de tarımda yaklaşık 5,5 milyon insan çalışıyor. 5,5 milyon insan verimliliğini artırdı, 23 milyar dolardan tarım hasılasını 62 milyar dolara çıkardı. Bu hasılayla dünyada 8. sıraya yükseldi” diye konuştu.

 

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.