Pikan (Pecon) Cevizi

Pikan cevizi, (Carya illinoensis) yerli cevizlerle birlikte Juglandaceae familyası içinde yer alır. Dış ülkelerde pecon (pikan) olarak adlandırılmasına rağmen meyvesinin ve tohumunun cevize benzemesinden dolayı pikan cevizi olarak adlandırılmaktadır.

Anavatanı Kuzey Amerika kıtası olan pikan cevizinin halen en büyük üreticisi de ABD ve Meksika’dır. Bu bölgeden sonra Avustralya , Arjantin, Peru, İsrail, Güney Afrika ve Türkiye’ye de yayılmıştır.

Pikan cevizi, içerdiği yüksek oranda yağ ve karbonhidrat; B1, C ve E vitaminleri açısından önemli bir besin kaynağıdır. İçerdiği yağ asitlerinin tamamına yakını oleik, Linoleik ve Linolenik gibi doymamış yağ asitleri sayesinde özellikle damar sertliği ve kolestrol birikimlerini engeller. Bir kilogramından elde edilen 6870 kalori enerji bir insanın iki günlük enerji ihtiyacını karşılayabilecek düzeydedir.

Yerli çeşitlerimize göre pikan cevizinin verim oranı oldukça yüksektir. Besin içeriği yönünden de önemli bir yere sahip olan pikan cevizini yerli çeşitlerimizden ayıran en büyük özelliği ise, kabuğunun elle kırılabilecek kadar ince olmasıdır. Bu anlamda ticari bazda yerli çeşitlerimize göre oldukça gelişmiştir.

Pikan cevizi, dikimden yaklaşık 4-8 yılları arasında verime geçer. Verimi bu yıllarda ağaç başına 40-80 kg arasında değişmektedir. Ticari ömrü oldukça uzun olan pikan cevizleri 25. yıllarından sonra en verimli döneme geçerler. Bu dönemde, ağaç başına verimleri 400-500 kg arasında değişmektedir. Her ne kadar uzun, maliyetli bir iş gibi görünse de geleceğe yatırım açısından önemli bir yere sahiptir. Zira bu günlerde pikan cevizinin kilosu 15 TL. Yani ortalama 400kg veren bir ağaçtan 5-6 bin TL arasında gelir elde edilebilir. Bunun yanı sıra, Amerika’da halen ticari öneme sahip 150 yıllık pikan bahçelerinin bulunduğu bilinmekte. Torununuz, hatta torununuzun torunu bile sizin bu günlerde başlatabileceğiniz bir çalışmadan faydalanabilecektir.

Pikan cevizleri, uzun ömürlü olmalarından dolayı oldukça büyümektedirler. Bu yüzden dikimleri dekar başına 15-20 adet olacak şekilde ayarlanmalıdır.

Türkiye’ye ilk kez 1953 yılında tohum olarak getirilen pikan cevizleri, daha sonra İsrail’den getirilen (1969) çöğürlerle ülkemizde çoğaltılmaya başlanmıştır. Şu anda Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü (BATEM) tarafından çalışmaları devam etmekte ve ticari tescilli çeşitleri fidan olarak satışa sunmaktadır.

Yerli cevizlerin kilogramının 3-5 TL olduğunu düşünecek olursak sizce de gelecek için iyi bir yatırım aracı olmaz mı?

Resimde de görüldüğü üzere pikan cevizinin besin içeriği açısından önemli bir yeri vardır.

Aşağıda BATEM tarafından ticari tescili alınmış çeşitleri görebilirsiniz:


You may also like...

1 Response

  1. Hakan YAZAR dedi ki:

    Lezzeti çok iyi bir meyve. Yer fıstığı gibi kolay kırılan bir kabuğu var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.