Organik Tarım

Organik Tarım Nedir?

Organik  tarım, belirli kural ve gereklilikler çerçevesinde yapılan ve doğayı sömürmeyen sürdürülebilir tarım yöntemidir.
Bu yöntemde kimyasal gübre, ilaçlama, hormon gibi dış etkenler kullanılmaz. Tamamen eski insanlarımızın yaptıkları gibi  doğal üretim yöntemlerinin günümüz agronomik bilgiler ışığında yapılmasıdır. Organik  üretim yapan bir çiftçi veya kuruluş, uluslararası bir denetleme şirketi tarafından verilen sertifikayı almak zorundadır. Bu sertifikayı alabilmesi için ürünlerini gerekli koşullarda üretmeleri gerekmektedir. Gerekli koşullar sağlandığında bu denetçi firmalar ürünü denetleyerek sertifika verirler.
• Organik tarım, her şeyden önce belirli kurallar çerçevesinde sürdürülebilecek bir tarımdır. Bu da başta toprak olmak üzere su, hava, çevre ve doğada yaşayan diğer canlılara zarar vermeyen ve hayvanları koruyan bir üretim anlamına gelmektedir. Organik tarım, kuralları çerçevesinde çevresine duyarlı, sömüren değil sürdürülebilir olan bir üretim sağlar.


• Organik tarım yalnızca insan sağlığını değil, aynı zamanda yaşam alanımız olan dünyanın korunmasını da sağlar.
• Mevcut tarım topraklarının azalmasını, çölleşmesini, kullanılamaz hale gelmesini ve sömürülmesini engeller    nitelikte organik tarımda bölümlere ayrılanlar vardır. Tarım ve organik olan meyveler, sebzeler vb…

Organik Tarımın Önemi!

Modern teknolojinin hızla ilerlediği günümüzde insanlar, tükettikleri sebze ve meyvelerin eski tadı ve kokusunun olmadığının farkına varmakta. Ayrıca, beslenmeye bağlı olarak çok ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıya kalıyoruz. Bu sorunlardan bazılarının hormonlu ve yoğun kimyasal kullanılmış gıdalardan kaynaklandığı anlaşılmış durumda. Bütün bu yaşananlar bizleri organik ürünlerle beslenmeye ve onları tercih etmeye yöneltiyor.

Tarım, günümüz dünyasının en stratejik sektörlerinden birisidir. Tarım yapılabilecek toprakların azalması, kullanılabilir su kaynaklarının çeşitli nedenlerle yararlanılamayacak duruma gelmesi, artan nüfusla birlikte değerlendirildiğinde, sürdürülebilir nitelikte, sağlıklı, güvenli, yeterli gıda üretimi ve kaliteli bir yaşam ortamını oluşturmak, önümüzdeki yıllarda üzerinde çalışılması gereken konulardan olacaktır. GAP bölgesi, bu anlamda sürdürülebilir organik tarım ve hayvancılık için ideal bir alandır. Organik tarım sistemleri, tarımsal verimliliği ve toprak verimliliğini artıracağı gibi, doğal kaynakları onarır ve Türkiye’nin kırsal kesimlerinde tarımın gelir üretme ve iş yaratma kapasitesini geliştirir.

bora

çukurova üniversitesi ziraat fakültesi bahçe bitkileri bölümünde okumaktayım

You may also like...

3 Responses

  1. özlem dedi ki:

    mrb organik tarımla ilgili video ve resimler bulamıyorum eğer mümkünse mail olark trmısınız

  2. nazLıM dedi ki:

    Çok teşekkürLer

  3. hatice dedi ki:

    merhaba seminer konumuz organik tarım ancak arastırdıgımıza ragmen bazı noktalarda takılıyoruz bıze yardımcı olabılırmısınız??

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.